sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Prossima e ultima fermata: Ponte Tresa


Maksan vuokrani käteisellä, joten pian on taas tarpeen iso tukku frangeja. Osuuspankin politiikkaan kuuluu, että muista kuin euromääräisistä nostoista peritään 2 euroa + 2,5 % ja luultavasti vaihtokurssikin jää paikallisen pankkijärjestelmän arvottavaksi. Siksi yritin avata sveitsiläistä pankkitiliä, johon rahojen siirtäminen olisi ilmaista samoin kuin frangien nostaminen. Mukavaa palvelua sain sekä UBS:ltä että Postfinancelta, mutta pankkitiliä en saanut avattua; tarvittaisiin sitä oleskelulupaa, joka on jossakin byrokraattisessa koneistossa pyörimässä. Onneksi tiesin kuitenkin kivan kellokaupan Luganon keskustassa. Se myy kellojen lisäksi valuuttaa markkinahintaan, eikä peri palvelumaksuja.

Näkymä Ponte Tresan Italian-puoleisesta osasta Sveitsiin päin. Vasemmalla rajalaitos.
Kiitos maiden välisten pankkijärjestelyiden, ystävällisten kellokaupiaiden ja Sveitsin kalliin ruoan, katsoin järkeväksi piipahduksen rajan taakse. Sen tein ottamalla pienen paikallisjunan Ponte Tresan rajakylään. Puolessa tunnissa on rajalla ja sitten voi vain kävellä siltaa pitkin Italiaan. Matkan kustannukset saa katettua kevyesti jo OP:n palvelumaksuilla, mutta halpa ruoka lisää reissun kannattavuutta. Euroja siis automaatista (OP:n palvelumaksu yhden euron, toim. huom.) ja lähikauppaan. Mukaan tarttui leikkeleitä, pastaa, vihanneksia, hedelmiä, salamia, juustoa – kaikkia Italian herkkuja. Kaikki ei tosin ole halvempaa Italiassa, eli täytyy olla perillä Sveitsin hinnoista.


Maisemat poislukien, mikään kaunis kaupunki Ponte Tresa (ja varsinkaan sen italianpuoleinen osa) ei ole, tai niin kuin italialainen kämppikseni Matteo sanoi: ”Se näyttää pommitusten jälkeiseltä Bosnialta.” Matteon mukaan italialaiset rajakaupungit eivät koskaan ole olleet kovin suuressa suosiossa, koska niissä on ollut aikojen saatossa paljon salakuljettajia ja muuta hämärätoimintaa. Toisaalta Matteo vihaa myös muuten omaa maatansa, samoin kuin Ticinoa jossa nyt asustamme. Sveitsiläiset kuulemma näkevät Ticinon laaksona, jossa ei ole oikein mitään. Matteo osaa myös ranskaa ja on jo hakenut siirtoa Geneveen.


Kahden viikon takainen maahanmuuttoäänestys on yhä kuuma puheenaihe täällä - ainakin paikallisissa ilmaisjakelulehdissä. Lehdet eivät ammuksiaan säästele ja maahanmuuttovastainen mielipide tulee selväksi. Ongelmat vaihtelevat siitä, että ulkomaalaiset vievät työt, siihen, että rajan takaa työssäkäyvät kuluttavat teitä maksamatta siitä mitään. Pitkästä huolilistasta huolimatta sveitsiläisten vertaaminen intiaaneihin oli huvittava ylilyönti.

"Intiaanit eivät onnistuneet pysäyttämään maahanmuuttoa, nykyään he asuvat reservaateissa"
Äänestyksen jälkeisessä ilmaisjakelulehdessä juhlittiin Ticinon 70 prosentin kyllä-äänestäjien osuutta sanoin ”asfaltoimme ne”. Äänestystuloksesta oltiin erittäin ylpeitä ja jutussa korostettiin kuinka Ticinolla oli ratkaiseva merkitys tiukassa äänestyksessä. Arkielämässä tällaista ”muukalaisvastaisuutta” ei näy. Ihmiset ovat todella mukavia. Kouluarki onkin pyörähtänyt kivasti käyntiin. Opiskelu vaikuttaa ensimmäisen viikon perusteella hyvin käytäntöpainotteiselta ja huomenna kokoonnummekin tekemään ensimmäisiä kotiläksyjä. Ainoana harmina koulussa on luokkahuoneen surkeat tuolit, joista selkä tulee kipeäksi jo tunnin luennoinnin jälkeen. Ehkä ne on tehty umpikieroina syntyneille pankkiirinaluille ja en vain sovi muottiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti